Azért eszem, hogy egészséges legyek!
Bevallom szeretek gömbölyű lenni... szoktam mondani, hogy én 60 kilósan születtem. Nem is a forma hanem az egészség miatt kezdem el én is januárt 10-től a 21 napos fogyiprogramot. Ugyanis az a +6kg ami most felszaladt rám az ünnepek alatt olyan ételektől amit kerülni szoktam (mivel nincs emésztőenzimem ezen ételek emésztéséhez és lerakódik háj formájában ill az érfalba plakként) megemelkedett a cukorszintem és a vérnyomásom. Ami egy segélykiáltás, egy vészjelzés a lerakódott plakkok nyomán keletkező érszűkületet, érelmeszesedés kialakulására. S ugye nemcsak az infarktus és az agyi katasztrófa, hanem a demencia is ezért alakul ki az évek alatt.
Persze kifogásként előhozhatnám, hogy családi örökségként kaptam a magas vérnyomásom mivel Apukámnak is volt és strokeban halt meg, majd Anyukám is strokot kapott s ez egy végzetes a hajlam... de nem, ez bizony azért van mert gyulladást okozó ételek egész sorát toltam magamba mikulástól szilveszterig!
Így figyelmeztet a testem, hogy nem jól táplálkozom, nem megfelelő üzemanyagot töltök a szervezetembe!
S aki 30-40-50-60 éven keresztül rossz üzemanyaggal tankolja a szervezetét?! Miközben jön a kifogásokkal, hogy "na de Anyukámnak és Apukámnak, meg még a Nagymamámnak is magas volt a vérnyomása, egyik infarktusban halt meg, a másik cukorbetegségben, a harmadik meg strokot kapott, hát ez van, ez a családi örökségem nem tehetek róla". Mondanám, hogy azt a rézfánfütyülő..., de visszafogom magam és veszek egy nagy levegőt és megismétlem: nem megfelelő üzemanyagot töltesz a szervezetedbe! Attól mert Nagymamád is azt hitte, hogy a habsburg rántott hús, a német Brüche/húsleves, a török töltött káposzta és a faschiert/fasírt a magyar konyha még nem biztos, hogy úgy van és Te ezt az örökséget folytatod. Ismétlem mégegyszer, hogy átmenjen! A családi örökséged a rossz táplálkozási szokás! Nagyi mentségére legyen mondva 100 éve az ipari forradalom és az ipar megszületése után lett divat a gyulladást okozo ételek marketingje, hisz kellett a gyógyszeriparnak a rendszeres fogyasztói bázis.
Nekem Nagymamám még mesélt arról, hogy gyerekkorában azt ette a család ami éppen akkor termett a természet éléskamrájában (kertben, réten, erdőben). Történeteket mondott a dédi vadcikória (mezei katáng) kávéiról, a csicsóka leveséről, a tavaszi méregtelenító pitypang salátáról, a laboda-, cigány paréj-, csalán-, és a sóskához hasonló kövér porcsin főzelékről, a tyúkhúros tésztáról, a libatop kásáról. A papsajtról nem is beszélve.
Nem is voltak betegek! Hisz minden vitamin, zsírsav, alkaloida, ásványi anyag, esszenciális aminosav bekerült a szervezetbe. Ráadásul ezek a természetes táplálékok biztosították az érrendszer egészségét is, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér a legapróbb sejtjekhez is akadálytalanul eljuthasson, továbbá, hogy onnan a salakanyag elszállítódjon és a használt vér mihamarabb felfrissülhessen.
Ám a mai civilizált emberek többségének meszes plakkok rakódnak le az érfalra az egészségtelen táplálkozás következtében és az elmeszesedett, beszűkült érrendszer következtében fülzúgás, szédülés, végtag hidegség, mozgászavar, görcsök, látászavar, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, szívritmuszavar, szívinfarktus, stroke, alzheimerkór, beszédzavar, memóriaprobléma, demencia betegségektől szenvednek.
Eljött hát az idő az életmódváltásra! Január 10-től semmi két cukormolekulából álló egyszerű szénhidrát (fehér liszt, fehér rizs, tejcukor-laktóz, gyümölcscukor-fruktóz-szőlőcukor, méz, finomitott cukor). Nehéz lemondani a rossz szokásokról?! Igen! Jó érzés egészségesen élni?! IGEN!!!
